מוכנות למצב חירום אינה מסתיימת לאחר תכנונו והקמתו של מרחב מוגן דירתי תקין ומלא, על פי דרישות פיקוד העורף. כמו בציוד בטיחות אש, גם כאן חשוב להקפיד על אחזקת ממ"ד שוטפת ובדיקות תקינות וכשירות תקופתיות, על מנת שברגע האמת תפקודו של הממ"ד בבית לא יכזיב, ויוכל לתת לכם ולבני משפחתכם את ההגנה הטובה ביותר.
אחים תורתי בע"מ – הנדסת מיגון מגישים לכם מדריך קצר לאחזקת ממ"ד, כדי להכין אתכם לכל מצב חירום.
נגישות
כאשר המרחב המוגן אינו נמצא בשימוש קבוע, הוא נוטה מטבע הדברים להתמלא בחפצים וברהיטים שונים, כאילו היה חדר רגיל לכל דבר. אולם, יש לזכור כי בשעת חירום יהיה על כל בני המשפחה לשהות בחדר, כמו גם להגיע אליו במהירות. לכן חשוב לא להעמיס על המרחב בחדר בציוד מיותר, ובעיקר לא בפריטים שיהיה קשה לפנותם במהירות במקרה חירום. כחלק מאחזקת ממ"ד כדאי גם לבדוק שאין דבר החוסם או מהווה מכשול בגישה מהירה לחדר.
ציוד חירום מומלץ
לאחר פינוי חפצים מיותרים, כדאי לשים לב כי השארתם בממ"ד ציוד מתאים לשעת חירום: ערכות המגן שקיבלתם מפיקוד העורף, תאורת חירום ופנסים (שימו לב שיש לכם גם בטריות רזרביות להפעלתם!), תיק עזרה ראשונה, שקיות ניילון ומזון. חשוב שתהיה בחדר דרך לתקשר עם העולם ולשמוע דיווחים ועדכונים בעת הצורך: טלפון עובד, וכן מכשיר רדיו ו/או טלוויזיה/אינטרנט.
בדיקת תקינות ממ"ד
במסגרת אחזקת ממ"ד, הקפידו מדי כמה חודשים לבדוק את תקינות החדר, למקרה שנוצרו בו ליקויים שונים, כגון סדקים בקיר, היווצרות עובש, רטיבות בתקרה לאחר ירידת גשמים, הימצאות חלודה על האביזרים השונים בחדר (כולל בפנים צינור האוורור), וכן הלאה. שימו לב שבליקויים בממ"ד צריך לטפל מי שמתמחה בתיקון ליקויים בציוד זה – שכן אין דין חלון ביטחון כדין חלון מתכת רגיל. בעיות סדקים בבטון דורשות את התערבותו של מהנדס/הנדסאי בניין, ואילו בעיות באביזרי הממ"ד מחייבות את טיפולה של החברה המייצרת. בדיקת אטימות הממ"ד זוהי פעולה שמומלץ לבצע אחת לתקופה על מנת לוודא שאכן הממד שלכם עדיין עומד בכל התקנים.